“Waar kom jij ‘s ochtends je bed voor uit?”

“Waar kom jij ‘s ochtends je bed voor uit?”

23 oktober 2020 Motivatie 0

Een paar maanden terug sloeg ik een tijdschrift open. Mijn aandacht werd getrokken door de titel. “Wat kun je leren van Japans geluk?” Twee woorden in de titel wekte bij mij de meeste interesse op. Leren en geluk. Twee dingen die ik erg belangrijk vind in het leven. Mijn interesse werd dus niet zozeer getrokken door het feit dat het over Japan ging. Ik heb gewoon niet heel veel met dat land. Al moet ik zeggen dat ik de laatste tijd steeds meer bewondering ervoor krijg. Ik vind het fascinerend hoe de mensen over het algemeen gezond zijn en de leeftijdsverwachting hoog is. En ik hoor steeds meer over de wintersportgebieden daar. Welke erg mooi schijnen te zijn. Toch staat Japan niet hoog op mijn lijstje om naar toe te reizen. Ondanks dat begon ik dus met lezen van het artikel. Wat heeft “Wat kun je leren van Japans geluk?” mij opgeleverd?

 

Het artikel ging in op Ikigai. Ikigai is een Japanse geluksbelofte. Het zoeken naar manieren om gelukkiger te leven is niet alleen van deze tijd. Al vanaf het begin van de mensheid zijn wij opzoek naar de aard van ons bestaan en vragen wij ons af wat ons doel is in het leven. Religie is hier een goed voorbeeld van. Door de eeuwen heen hebben zich diverse theorieën en stromingen ontwikkeld die allemaal zo hun verhaal hebben over wat ons doel hier is op aarde. Mogelijk houd jij je ook bezig met waarom jij hier bent. Ben je benieuwd hoe ook jij gelukkiger kan leven. En ben je bezig met de zoektocht waarvoor jij ’s ochtends je bed uitkomt. Waarschijnlijk ook de reden waarom je mijn blog nu leest. In deze blog zal ik uitleggen wat Ikigai is, wat het voor mij heeft betekend en wat het voor jou kan betekenen.

 

Ikigai is een samenvoeging van twee worden. ‘Iki’ staat voor leven en ‘kai’ voor waarde. Het gaat dus om het doel in je leven. Het wordt ook wel vertaald naar de reden waarom je in de ochtend je bed uitkomt. Ikigai is dat deel waar je passie, missie, roeping en beroep samenkomen. Om dit visueel te maken, kan er het best gebruik worden gemaakt van een Venndiagram. Een Venndiagram bestaat uit vier overlappende cirkels. Elke cirkel bestaat uit een vraag. Zo is er een cirkel die vraagt wat je leuk vindt, een cirkel die vraagt wat je de wereld kan bieden dat het nodig heeft, een cirkel die vraagt waar je betaald voor kan krijgen en een cirkel die vraagt waar je goed in bent. Daar waar wat je leuk vindt en wat de wereld nodig heeft zich overlapt, vind je je missie. Daar waar wat de wereld nodig heeft en waar je betaald voor kan krijgen zich overlapt, vind je je roeping. Daar waar je betaald voor kan krijgen en waar je goed in bent zich overlapt, vind je je beroep. Daar waar je goed in bent en wat je leuk vindt zich overlapt, vind je je passie. De kunst is om deze vier cirkels met elkaar te laten overlappen. Wanneer je missie, roeping, beroep en passie elkaar raken, kan je spreken van het vinden van jouw Ikigai. Het kan ook zijn dat drie cirkels zich overlappen. Hierin schuilt zich dus de uitdaging nog iets te creëren waardoor een bepaalde leegte gevuld wordt. Heb je gevonden wat je leuk vindt, wat de wereld nodig heeft en waar je voor betaald kan worden? Dan voel je je waarschijnlijk opgewonden en voldaan, maar mis je een stukje zekerheid. Dit is namelijk niet waar je goed in bent. Hierdoor wordt een taak op de lange termijn moeilijker. Dit leidt tot bijvoorbeeld minder motivatie of onzekerheid. Heb je gevonden wat de wereld nodig heeft, waar je betaald voor kan krijgen en waar je goed in bent? Dan zit je waarschijnlijk comfortabel, maar voel je leegte. Je doet namelijk niet wat je leuk vindt. Dit kan er toe leiden dat je niet de voldoening haalt uit de bezigheden die zorgen voor een gelukkiger bestaan. Heb je gevonden waar je betaald voor kan krijgen, waar je goed in bent en wat je leuk vindt? Dan ben je waarschijnlijk tevreden, maar heb je mogelijk een gevoel van nutteloosheid. Dit gevoel ontstaat, omdat je dat deel mist waar je bezig bent met iets te bieden wat de wereld nodig heeft. Heb je gevonden waar je goed in bent, wat je leuk vindt en wat de wereld nodig heeft? Dan ben je waarschijnlijk gelukkig en voel je je voldaan, maar mis je rijkdom. Je hebt namelijk niet gevonden waar je betaald voor kan krijgen. Ondanks dat rijkdom niet opweegt tegen gezondheid en een op zichzelf gelukkig bestaan, kan een gebrek aan financiële middelen wel de nodige stress teweeg brengen. Je Ikigai is dus pas compleet als ook dit stuk gedekt is.

 

Zelf ben ik ook aan de slag gegaan met het vinden van mijn Ikigai. Het vinden van je Ikigai is niet 1, 2, 3 gebeurd. Zelf ben ik begonnen met het maken van lijstjes. Hieronder zie je hoe ik te werk ben gegaan. Geel zijn de dingen die ik leuk vind, roze de dingen die de wereld nodig heeft, blauw de dingen waar ik betaald voor kan krijgen en groen de dingen waar ik goed in ben. Vanuit daar ben ik gaan kijken naar overlapping.

 

Ik ben dit gaan invullen in een Venndiagram. Zoals het er nu uitziet, ligt mijn Ikigai ergens in de muziek en evenementen branche. Wat ik leuk vind, wat de wereld nodig heeft, waar ik geld mee kan verdienen en waar ik goed in ben, komt daarbij samen. Ik weet ook dat het vinden van mijn Ikigai een proces is. Ik heb genoeg dingen om mijn bed voor uit te komen. Ik laat mijn lijstje aan de muur hangen. Zo kan ik makkelijk dingen toevoegen. Mijn Venndiagram zie je hieronder.

 

Door bezig te zijn met het vinden van mijn Ikigai word ik herinnerd aan dat waar ik gelukkig van word. Ik heb dit ook echt met veel plezier gedaan. Het geeft perspectief en nodigt uit nog harder te werken voor mijn doelen en wensen. Ik raad het aan om je ook is te verdiepen in Ikigai. Je ziet waar mogelijkheden liggen. Daarnaast is het een hele leuke bezigheid. Een verdieping in je passie, missie, roeping en beroep kan mooie inzichten opleveren.

 

Wil jij je nu ook verdiepen in jouw Ikigai? Dan hoop ik dat je wat hebt aan de bovenstaande informatie. Via deze link kan je een lege Ikigai template downloaden. Het lijkt mij erg leuk om kennis en ervaringen uit te wisselen. Voel je vrij jouw mening en bevindingen met mij te delen! En nu we het toch over delen hebben; deze blog delen wordt ook gewaardeerd. Misschien komt deze blog dan precies bij de persoon terecht die hier graag mee aan de slag wilt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *