Vanuit je bed, achter je laptop, hup het klaslokaal in.

Vanuit je bed, achter je laptop, hup het klaslokaal in.

18 november 2020 Studeren en Corona 0

Het 09:05u en ik ben net acht minuten wakker, als de docent mij vraagt om mijn camera aan te zetten. Ik volg een online college. Want ja… Covid-19 is nog steeds onder ons. Ik kan niet meer naar feestjes, de horeca is gesloten, op veel openbare plekken moet er een mondkapje gedragen worden en nu gaat de docent mij ook nog eens vragen om mijn webcam aan te zetten. En dat terwijl ik heerlijk in mijn pyjama met het slaap nog in mijn ogen door mijn Instagram feed zitten te scrollen. Herkenbaar?

Of je je nu geheel kunt vinden in het bovengenoemde of niet. Veel van jullie zullen te maken hebben met online colleges. Door Corona worden veel lessen naar een online omgeving verplaatst. Dit brengt natuurlijk de enige uitdagingen met zich mee. Het heeft misschien effect op je motivatie, concentratie of hoe snel je de lesstof tot je neemt. Daarnaast is het ook lastiger om met je docent en medestudenten te communiceren. Dit heeft niet alleen impact op leergebied, maar ook op sociaal gebied. Ondanks dat we in een steeds meer digitale wereld leven, is voor de meeste online college volgen nieuw. Voordat het Corona virus opdook, was ik bij mij op de Hogeschool nog niet bekend met online les krijgen. En voor de docenten geldt hetzelfde. Zij waren ook nog niet bekend met online lesgeven. In deze blog zal ik een aantal tips geven met betrekking tot het volgen van online colleges.

 

Deze tips zijn niet wetenschappelijk onderbouwd, maar komen voort uit eigen ervaring. Zelf heb ik nog maar één keer in de twee weken college op de campus. Verder zijn al mijn lessen online. Ikzelf en mijn omgeving zijn voor diverse uitdagingen komen te staan en vanuit daar ben ik gaan nadenken hoe deze uitdagingen aan te gaan. Daaruit zijn deze vier tips gekomen.

Tip 1: Zet je camera aan

Nee, misschien niet de meest populaire tip. Echter wel een erg belangrijke. Door je camera aan te zetten zal je namelijk meer gaan opletten. Je zal een actieve houding aannemen en minder snel andere dingen gaan doen. Je weet immers dat de docent en studenten kunnen zien wat je aan het doen bent. Wegens privacy kan er niet verplicht worden gesteld dat je je camera aanzet. Je laat immers een stuk van je huis of kamer zien op de camera. Ik ben van mening dat je vast ergens een neutrale achtergrond kan vinden. Daarnaast kan je in heel veel online communicatiemiddelen ook een achtergrond kiezen tijdens het videobellen. Je zal echt merken dat je beter gaat opletten. En daarnaast zal de docent het ook als prettig ervaren. Tegen een zwart scherm praten is ook maar niks.

Tip 2: Bereid vragen voor

Je zou dit natuurlijk ook moeten doen bij een fysieke les, maar wanneer het college online plaatsvindt is dit nog belangrijker. Je kan namelijk niet even tussendoor je vinger opsteken om je vragen te stellen. Voor een docent is het ook veel moeilijker te beoordelen door een scherm of er geen vragen meer zijn. Daarnaast is er ook minder tijd om je vragen te stellen. In een klaslokaal kan je vaak aan het einde van de les nog wel even naar de docent toelopen met je vragen. Als het online college ten einde is gekomen en je moet dan nog je vragen bedenken, kan het zijn dat de docent de meeting afsluit. Zo heb jij je vragen dus niet kunnen stellen. En na afloop naar de docent toelopen, gaat ook niet. Als jij vragen hebt voorbereid en de docent vraagt of er vragen zijn, kan jij gelijk je microfoon aanzetten en je slag slaan.

Tip 3: Sluit apps op de achtergrond af

Er is niks vervelender dan afgeleid worden door notificaties die helemaal geen afleidingen hoeven te zijn. Als je naar de docent en het bord kijkt in het klaslokaal, poppen er geen berichten op rechtsboven de docent. Op je laptop gebeurt dit wel. Of niet. Als je netjes je apps op de achtergrond afsluit tenminste. Dit zal een positieve invloed hebben op jouw concentratie. Ondanks dat er op een laptop nog zoveel leuke andere dingen te doen zijn, is het nu echt een klaslokaal. Geen WhatsApp berichten, e-mails of likes van je crush die binnenkomen. Deze tip werkt trouwens in veel meer situaties. Probeer het ook maar is een keer wanneer je een verslag aan het schrijven bent. Zet binnenkomende meldingen eens uit en ervaar hoe snel je opeens dat theoretisch kader geschreven hebt.

Tip 4: Geef aan als dingen onduidelijk zijn

Dit klinkt misschien vanzelfsprekend, maar schiet er vaak al snel bij in. Zoals bij tip 2 al besproken, is het tijdens een online college niet even makkelijk je hand op te steken zoals dat bij een fysieke les het geval is. Gebruik de chatruimte of zet je microfoon even aan. Het is zo belangrijk om aan te geven als je iets niet snapt of ergens extra uitleg over wenst. Online les krijgen vergt meer energie, aandacht en concentratie. Het is geheel begrijpelijk als je dingen niet in een keer begrijpt. Zeker nu je ook niet met je medestudenten makkelijk kan sparren.

 

En dat brengt mij bij het laatste. Het is echt een gemis dat je niet meer met andere studenten om je heen zit. Dat maakt studeren echt een stuk minder leuk en gezellig. Bijna het gehele sociale aspect van studeren is weggevallen. En het is ook lastig. Samen studeren op de campus kan niet en even met je projectgroepje samenkomen zit er vaak ook niet in. Hierdoor blijven we uitgedaagd worden voor het vinden van manieren waarbij wij alsnog kennis kunnen delen. Maar het is anders en het blijft minder. Helaas is dat nu de situatie waarin wij zitten. Met de bovenstaande tips hoop ik in ieder geval jullie gemotiveerd te hebben het beste uit online colleges te halen. Wat zijn de dingen waar jij voornamelijk tegen aanloopt tijdens studeren in Corona tijd?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *