“Druk, druk, druk. En hoe gaat het met jou?”

“Druk, druk, druk. En hoe gaat het met jou?”

17 oktober 2020 Time management 0

Ik ben gezellig met wat vrienden aan het bijkletsen als ze bij mij zijn aangekomen en vragen hoe het met mij gaat. “Druk! Studie weer begonnen, werk en natuurlijk net mijn eigen bedrijf gestart.”, antwoord ik. Waarop een van mijn vrienden gelijk reageert: “Ja, gefeliciteerd nog! Je zal het er inderdaad wel druk mee hebben.”. Stop – even terug naar de vraag die mijn vrienden aan mij stelde. “Hoe gaat het met Iris?” Ik heb geen antwoord gegeven op deze vraag. Ik zei het woord ‘druk’. Al dan wel met een paar andere woorden er achter om niet kortaf over te komen, maar ik zei niks over hoe ik mij voel. Ik voel mij niet druk. Ik heb het misschien druk of ik voel misschien druk, maar hoe ik mij voel is iets anders. Nou goed, mijn vrienden hebben vast begrepen wat ik bedoelde en zijn nu vooral geïnteresseerd in waar ik zo druk mee ben. Dat vertel ik ze natuurlijk graag!

 

Ik betrapte mijzelf in deze situatie op twee dingen. Ten eerste op het feit dat ik geen antwoord gaf op de vraag hoe het met mij gaat en ten tweede dat ik het woord ‘druk’ gebruik. Ik wil gelijk even iets kwijt over het eerste wat me ook best hoog zit. Namelijk dit; wat ontzettend onbeschoft van mij dat ik de vraag van mijn vrienden heb genegeerd. Sorry vrienden. Oké, dat gezegd hebbende, nog steeds lichtelijk teleurgesteld in mezelf, door naar het tweede punt. En ik zie dit in mijn omgeving steeds vaker voorkomen. Het woord ‘druk’ wordt gebruikt als een vervanger voor het gaat goed of het gaat slecht. En veel mensen vatten dit op als dat je veel dingen te doen hebt. Maar wat dit daadwerkelijk betekent is voor iedereen anders. Ik wil dat woord ook niet meer gebruiken. Tenminste, niet om aan te geven dat ik productief bezig ben of juist wat teveel werk tot me heb genomen en dat probeer te managen, maar zeker niet om de vraag ‘hoe gaat het met je?’ te ontwijken. Want zeg nou zelf; lijkt het er niet op dat ‘druk’ het nieuwe antwoord op de vraag ‘hoe gaat het?’ is? Een tijd geleden heb ik dan ook voor mezelf besloten om meer bewust te worden van wanneer ik dit woord gebruik. Officieel gezien is ‘druk’ in deze context geen eens een zelfstandig naamwoord (Van Dale, 2020). Laten we het dan ook niet zo gebruiken.

Hoe kan ook jij meer bewust worden over het gebruik van het woord ‘druk’?

 

Er is niet één theorie die hier antwoord op geeft. Ik heb ook geen eenduidig antwoord. Ik ben geen expert, maar vanuit mijn eigen ervaring deel ik toch graag wat tips.

Tip 1: Bepaal jouw definitie van druk.

Druk kent in de Dikke Van Dale vele definities. Druk kan namelijk een verschijning in boekvorm zijn. Of met kracht op of tegen iets aan ‘drukken’ (Van Dale, 2020). In deze context denken jullie mogelijk aan een andere definitie. ‘Druk’ is het hebben van veel werk bijvoorbeeld. Voor mij is de definitie van ‘druk’ geen tijd hebben om een nieuwe taak op te pakken. Dit houdt voor mij dus in dat ik niet perse veel werk heb. Ik heb alleen geen tijd om iets nieuws te starten. Dit heeft wellicht te maken met een verhuizing of vakantie die binnenkort gepland staat. Of ik kies ervoor om meer tijd en aandacht te besteden aan het werk dat ik al heb. Als jij jouw definitie van druk weet te bepalen, komen we bij tip 2.

Tip 2: Bepaal wat je uiteindelijk wilt bereiken met het zeggen van het woord ‘druk’.

Het kan zijn dat je alleen het woord ‘druk’ wilt zeggen. Gewoon omdat het kan. Dat lijkt mij echter stug. Zeker als je met wat vrienden bent en zij oprecht geïnteresseerd zijn in jou. Grote kans dat je vrienden juist afhaken in interesse tonen als je zegt druk te zijn. Want ga is na bij jezelf? Je voelt je mogelijk zelfs wat bezwaard als je een gesprek gaande probeert te houden terwijl iemand het druk heeft. Grote kans dat jouw vrienden ook zo denken. Belangrijk dus voor jezelf om te bedenken wat je jouw vrienden dus eigenlijk echt wilt vertellen. Misschien heb je wel te veel werkdruk en wil je dat graag met je vrienden delen. Probeer dat dan ook zo te zeggen. En misschien heb je veel werk te doen, maar ervaar je dit niet als vervelend. Het kan juist zijn dat je jezelf nuttig en productief voelt. En dat je je vrienden juist wilt vertellen hoe trots je daarop bent. Wees dus zo specifiek mogelijk. Wat jij weet, weet een ander misschien niet. En zo komen we ook bij tip 3.

Tip 3: Vraag door als iemand zegt het druk te hebben.

Want jij zal dit nu misschien niet meer zo snel zeggen, maar een ander heeft deze blog mogelijk nog niet gelezen. Deze blog delen mag dan ook zeker. Ondanks dat het mogelijk wat onwennig voelt is dit wel een belangrijke tip. Zoals ik hierboven al benoem kan het zijn dat je je misschien zelfs wat bezwaard voelt als je iemand aan het woord houd dit het druk heeft. Toch levert dit vaak mooie connecties op. Nu je wat verder in dit artikel bent hoop ik dat je al begrijpt waar ik heen wil. Wat is de betekenis van ‘druk’ voor de persoon die dit woord gebruikt. Door hier interesse in te tonen kom je er vaak achter dat jij de ander anders hebt geïnterpreteerd. Overigens geldt dit niet alleen wanneer iemand ‘druk’ gebruikt. Doorvragen levert sowieso mooie connecties op. Het is een blijk van interesse in de ander. Ik heb nog één laatste tip.

Tip 4: Word niet boos op jezelf als je toch het woord druk gebruikt.

Ik gebruik het woord ‘druk’ ook nog wel is terwijl ik het niet wil gebruiken. Boos worden of enorm balen heeft geen zin. Ik heb het immers toch al gezegd. En is het zo erg? Nee. Wil ik hierin iets veranderen? Ja. Laat ik mezelf er dan van bewust maken dat ik net het woord ‘druk’ heb gebruikt terwijl ik iets anders wilde zeggen. Bewustwording is de sleutel tot verandering.

 

Om af te sluiten vertel ik jullie graag nog iets. Dit is mijn eerste blog die ik zelf heb geschreven. En dat vond ik echt moeilijk en heel spannend. But I did it. Dat wat ik hierboven geschreven heb zijn inzichten die ik zelf heb verkregen. Mijn leven is hier niet radicaal door veranderd. Mogelijk verandert die van jou ook niet radicaal. Toch ben ik bewuster na gaan denken wat ik nu eigenlijk wil zeggen als iemand aan mij vraagt hoe het met mij gaat. En met die verandering ben ik blij.

 

Wil je iets kwijt? Ik sta open voor tips, opmerkingen en discussies. Voel je vrij jouw mening te delen.

 

 

Bronnen

 

Van Dale. (2020). Van Dale. https://www.vandale.nl/gratis-woordenboek/nederlands/betekenis/DRUK#.X3i3ltMzZQI

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *