Geld maakt niet gelukkig?!?

Geld maakt niet gelukkig?!?

14 december 2020 Solliciteren 0

Je hoort het vaak genoeg “geld maakt niet gelukkig”. Op dat moment kunnen er bij jou diverse dingen door je hoofd schieten. “Onzin”, “Dat geldt niet voor mij”, “Eens” of “Wat dan wel?”. Zelf heb ik ook zo mijn mening over deze uitspraak. Ik denk dat geld niet een op zichzelf staande geluksfactor is, maar dat er meer factoren nodig zijn voor een gelukkig bestaan. En geld is iets dat naar mijn mening een aantal van die factoren en behoeften kan bewerkstelligen. Maar wat is er nou echt waar van de uitspraak “geld maakt niet gelukkig”?

 

Ik vroeg het mij af en ben daarom op zoek gegaan naar een antwoord. “Maakt geld gelukkig?” Spoiler: Ja! Hoe dat precies zit, leg ik je uit.

 

Om te weten of geld gelukkig maakt, is het belangrijk om eerst een andere vraag te beantwoorden. – “Wat is geluk?” – Een eenduidige definitie is er niet. Het is een subjectieve belevenis. Geluk verwijst in de meeste gevallen naar levensvoldoening, een goed leven, kwaliteit van leven en welzijn. In het midden gelaten wat de specifieke betekenis van ‘goed’ is in deze context. Toch worden er veel onderzoeken gedaan naar de levenstevredenheid in Nederland en andere landen. De beste manier om geluk te meten is simpelweg door er naar te vragen. In de meeste onderzoeken wordt de vraag naar geluk gesteld op een manier dat het beantwoord wordt met een rapportcijfer tussen de 0 en 10. Op deze manier kunnen ‘geluk cijfers’ tussen landen met elkaar worden vergeleken. Dus om antwoord te geven op de vraag “Wat is geluk?” ga bij jezelf de volgende vraag eens na: “Alles bij elkaar genomen, hoe tevreden ben jij tegenwoordig met jouw leven als geheel?” (Veenhoven, 2007).

 

Dan terug naar de vraag of geld gelukkig maakt. Er is super veel onderzoek gedaan naar de invloed van geld op geluk. Wanneer je in Google intypt ‘maakt geld gelukkig onderzoek’, is het eerste wat je ziet “Onderzoekers zijn keihard: Nee!”. Maar zoals bij meer titels, schetst ook deze kop een verkeerd beeld.

 

Socioloog Ruut Veenhoven is pionier op het gebied van de wetenschappelijke studie van geluk. Hij heeft dan ook vele onderzoeken gedaan naar het verband tussen geld en geluk. Veenhoven belicht het onderwerp vanuit twee invalshoeken; de impact van nationaal inkomen op geluk en de impact van individueel inkomen op geluk. Het blijkt dat rijkere landen over het algemeen gelukkiger zijn. In armere landen speelt de individuele rijkdom een grote rol in de mate waarop men zich gelukkig voelt. In rijkere landen is dat minder. In een land als Nederland is een rijk iemand niet heel veel gelukkiger dan iemand met minder geld. Toch zorgt welvaartsgroei in veel landen nog voor meer geluk. Alleen zegt Veenhoven ook dat wij oorzaak en gevolg in deze kwestie moeilijk van elkaar kunnen onderscheiden. Geld hoeft namelijk niet perse meer geluk te brengen. Het kan ook zo zijn dat gelukkigere mensen meer verdienen (Veenhoven, 2011).

 

En toch is het antwoord op de vraag “Maakt geld gelukkig?” ja. Waarom? Geld zorgt namelijk voor meer levensvoldoening. Je moet namelijk wel aan het eind van de maand rond kunnen komen. Heb jij maandelijks last van geldzorgen? Dan levert dit stress op, wat van negatieve invloed is op de mate van hoe gelukkig jij je voelt. Maar maakt meer geld dan ook gelukkig? Nee, dat niet perse. In armere landen zie je wel dat rijkere individuen gelukkigere zijn, maar in rijkere landen (zoals Nederland) is dat verschil nihil (Veenhoven, 2007).

 

Gezien het wel of niet hebben van geldzorgen van invloed is op geluk, is het dus helemaal niet gek om bij een sollicitatiegesprek te vragen naar het salaris. En daarover onderhandelen moet ook gewoon kunnen. Bereken hoeveel jij nodig zou hebben per maand om gelukkig te kunnen zijn voor je de salarisonderhandelingen ingaat. Zo weet je namelijk precies waar je over onderhandelt. Ga niet voor meer, maar voor wat jij nodig hebt. De mate waarin jij gelukkig bent, wordt ook bepaald door het hebben van een leuke werkomgeving en het gevoel dat jij je nuttig maakt. Een salaris €10.000,- per maand gaat echt niet voor jouw geluk zorgen als de rest waardeloos is.

 

Weet jij nou niet hoe je het best het salaris bespreekbaar kan maken bij jouw werkgever? Neem contact met mij op.

 

 

Bronnen

 

Veenhoven, R. (2007, januari). Als geld niet gelukkig maakt waarom werken we dan nog zo hard? Hiteq Centrum van innovatie. https://repub.eur.nl/pub/12757/

 

Veenhoven, R. (2011). Maakt geld gelukkig? Meulenhof. https://repub.eur.nl/pub/32903/metis_172911.pdf

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *