Afstuderen in Corona tijd

Afstuderen in Corona tijd

7 januari 2021 Studeren en Corona 0

Nederland zit op het moment weer in een lockdown. De horeca, de winkels en de scholen zijn dicht. Dit heeft een enorme impact op ons dagelijks leven. Naar mijn mening wordt er aan een grote groep in de samenleving te weinig aandacht gegeven over de impact van de maatregelen op hun. Studenten staan in hun loopbaan voor belangrijke keuzes en maken een enorme ontwikkeling door. Maar ook net afgestudeerden die op zoek zijn naar een baan komen niet aan de bak. Of hun contract wordt niet verlengd, omdat zij nog in proeftijd zitten of het tijdelijke contract afloopt. In een blogreeks wil ik de impact van de maatregelen op studenten/young professionals en hun loopbaan belichten.

 

In deze blog staat het verhaal van een afstudeerstudent centraal. Zij studeert Human Resource Management. De blog is geanonimiseerd om het verhaal zo objectief mogelijk neer te zetten. Daarnaast is het natuurlijk ook niet de bedoeling dat school, het afstudeerbedrijf of de afstudeerstudent schade oploopt wegens het vertellen van bepaalde informatie. Middels de beantwoording van de onderstaande vragen, worden de belangrijkste uitdagingen van afstuderen in Corona tijd inzichtelijk gemaakt.

 

Bij wat voor bedrijf doe jij jouw afstudeerstage?

Ik doe mijn afstudeerstage bij een uitzendbureau. Zij zijn voornamelijk actief in de logistieke- en schoonmaaksector. In de zomer ook in de festivalbranche, maar dat was deze zomer natuurlijk niet het geval.

 

Hoe heb jij jouw afstudeerstage gevonden?

Ik heb op heel veel vacaturesites gekeken, maar ik zag daar amper iets voor afstudeerstages. Of ze beginnen pas in februari. Ik heb toen ook wel echt gedacht “Hoe kan ik nou een afstudeerstage vinden?”. Een aantal medestudenten had ik wel een post op LinkedIn zien plaatsen, maar daar kwamen dan maar een paar reacties en likes op. Ik wist niet zozeer of dat mij echt iets ging opleveren. Uiteindelijk heb ik wel iets op LinkedIn geplaatst. Als laatste oplossing eigenlijk. Als ik nu niks kan vinden, dan begin ik volgend jaar wel met afstuderen. Ik was blij verrast met de reacties die ik heb gehad en zo heb ik ook mijn afstudeerstage uiteindelijk gevonden.

 

In welk opzicht was de zoektocht naar een afstudeerstage anders dan de zoektocht naar jouw meewerkstage?

Ik heb mijn meewerkstage via een vacaturesite gevonden. Er werden toen ook veel meer stages aangeboden. In mijn beleving had ik toen echt alle keuze.

 

Hoe gingen de sollicitaties? 

Ik heb naar heel veel bedrijven mijn cv opgestuurd. Dat waren voornamelijk open sollicitaties, omdat er zo weinig vacatures aangeboden werden. Ik dacht ik ga mijn cv maar gewoon sturen. Misschien komt er reactie op. Op veel heb ik geen reactie gehad of heel laat. De bedrijven waarvan ik wel een reactie heb gehad zeiden dat zij geen tijd hadden voor een afstudeerstudent wegens Corona. Ik heb in totaal twee sollicitatiegesprekken gehad. Bij het bedrijf waar ik nu mijn afstudeerstage doe en nog bij een andere, maar van die andere wist ik zeker dat het niks voor mij zou zijn. Beide gesprekken waren trouwens wel gewoon fysiek. Ik heb gehoord dat veel medestudenten de sollicitaties online hadden. Het ligt er denk ik aan of het een klein of een groot bedrijf is. Bij mij waren het allebei kleine organisaties dus dan is het vaak niet zo erg dat ze op kantoor zitten. Bij grote bedrijven zijn ze veel strenger daarin merk ik.

 

Hoe was de ondersteuning vanuit school?

De ondersteuning vanuit school was nihil. LinkedIn werd wel aangeraden, maar verder zeiden ze ook gewoon dat ze begrijpen dat het moeilijk is, maar dat ze verder ook niet echt kunnen helpen. Dat begrijp ik ergens ook wel. Wat ik wel zie, is dat veel medestudenten nu een stage op school doen. Op deze manier heeft school denk ik toch hulp geboden.

 

Hoe ziet jouw stage er nu uit?

Ik werk vanuit huis op het moment. Dit doe ik vier dagen in de week. Ik heb wel de mogelijkheid om naar kantoor te gaan. Het kantoor zit erg dichtbij en ik mag ook gewoon die kant op. Voor nu is het alleen niet heel erg nodig, omdat ik bezig ben met het schrijven van mijn plan van aanpak. Daar heeft het bedrijf niet heel veel mee te maken. Ik ben het ook wel gewend om vanuit huis te werken. Mijn meewerkstage heb ik gedaan van februari tot juni 2020. Ik heb toen dus ook maar vier werken op kantoor gewerkt en toen alleen maar vanuit huis. Ik merkte dat dit er toen wel tot heeft geleid dat ik binding met het bedrijf verloor. Meetings werden gemakkelijk verzet en soms zat ik wel thuis van “Wie zijn mijn collega’s nou eigenlijk en waar werk ik precies”. Uiteindelijk ben ik daar ook online borrels gaan inplannen. Het was nu vooral in de zoektocht naar een afstudeerstage dat mijn motivatie kelderde. Ik zie mijn medestudenten nu minder, wat zeker jammer is, maar wij weten elkaar wel te vinden. Wij laten het ook los, het is nou eenmaal zo.

Ik heb wel bij mijn afstudeerstage recentelijk aangegeven dat ik merk dat wij wel erg weinig contact hebben met elkaar. Ik vind dat een beetje gek. Bij mijn afstudeerbedrijf vinden zij het eigenlijk wel prima zo. Zij vinden het gewoon belangrijk dat ik zelf aangeef wanneer ik hulp nodig heb. Dus dat doe ik dan ook.

De vergoeding die ik nu bij mijn afstudeerstage krijg, is wel een stuk lager dan de vergoeding die ik bij mijn meewerkstage kreeg.

 

Heb je het idee dat jij meer uit jouw ontwikkeling kan halen als er geen Corona was geweest?

Ja, dat denk ik zeker. Ik heb weinig fysiek contact. Dit was natuurlijk ook al zo met mijn meewerkstage. Ik heb dus minder goed meegekregen hoe het nou werkt op kantoor. Ik heb bijvoorbeeld maar één keer een kantoorborrel meegemaakt en ik wist eigenlijk niet precies hoe ik mij daar nou moest opstellen. Ik weet nu niet precies hoe de etiquette werken. Hoe de sfeer op kantoor is en hoe het er aan toe gaat, weet ik gewoon een stuk minder. Stages zijn er juist voor om het kantoorleven te leren kennen en dat mist nu. Vanuit de opleiding heb ik niet perse iets gemist, maar echt het meelopen op kantoor wel.

 

Welke maatregelen hebben de meeste impact op jou?

Ik vind het vooral erg vervelend dat de sportscholen nu dicht zijn. Ik sport vier keer in de week. Dat is echt mijn uitlaatklep en ook eigenlijk het enige waarvoor ik naar buiten ga. Ik kom dus een stuk minder buiten en ik mis een uitlaatklep. Ik zit nu op mijn kamer voor werk, ik sport daar en ik slaap daar. Ik heb gelukkig niet echt stoorfactoren thuis, zoals kleine broertjes of zusjes. Dat is wel gunstig voor mijn concentratie. Ik weet ook dat sommige studenten thuis veel stoorzenders om zich heen hebben.

 

Heb je vertraging opgelopen door de maatregelen? 

Ik kan mijn afstudeerstage in principe nog op de aangegeven deadline inleveren, maar het voelt voor mij wel dat ik vertraging heb opgelopen. Ik kon in november beginnen, maar ik ben in december gestart. Ik had zelf ook wel eerder kunnen beginnen met solliciteren, maar ik had niet verwacht dat er zo weinig aangeboden zou worden. Ik kon gewoon niks vinden. Mijn medestudenten hadden ook veelal nog niks. Een aantal hadden iets via hun meewerkstage kunnen regelen of via het bedrijf waarbij wij eerder het jaar een opdracht hadden gedaan. Echt iets heel nieuws zoeken was vooral heel lastig. Gelukkig heb ik nu iets. Waar ik mij wel nog zorgen over maak is dat ik straks interviews moet gaan houden met bedrijven. Dan is het natuurlijk ook nog maar de vraag wie er mee willen werken en wie niet. Als het wel allemaal volgens plan verloopt, lever ik mijn scriptie halverwege juni in. Omdat ik een maand later ben begonnen is het wel nog even afwachten of ik mijn beoordelingsgesprek nog dit studiejaar kan doen. Als dat dit studiejaar niet meer kan, wordt het verplaatst naar na de zomervakantie. Dit zou betekenen dat ik dan wel nog een maand extra collegegeld zou moeten betalen. Ik kan mij ook gewoon erg goed voorstellen dat vertraging oplopen nu een stuk sneller gaat. Digitale meetings worden ook veel makkelijker verplaatst dan fysieke meetings.

 

Afsluiting

Het is allemaal een stuk lastiger om een afstudeerstage te vinden in deze tijd. Daarnaast krijg je ook een stuk minder mee van hoe het er nou aan toe gaat in het werkleven. Dit is juist waar stages voor dienen.

Welke impact hebben de maatregelen op jou en jouw loopbaan? Laat een reactie achter of stuur mij een bericht. Ik ben benieuwd naar jullie verhalen!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *