“Huh, ben jij een introvert?”

“Huh, ben jij een introvert?”

13 januari 2021 MBTI 0

“Huh, ben jij een introvert?” Ik krijg deze vraag vaak wanneer ik mensen vertel dat ik een introvert ben. Wanneer mensen mij in eerste instantie leren kennen, begrijpen zij niet waarom ik mijzelf als een introvert omschrijf. Vaak wordt er gedacht dat introverts niet sociaal zijn, geen leuke dingen willen doen, saai zijn, verlegen zijn of geen vrienden hebben. And yet, here I am. Ik heb een eigen bedrijf, super leuke vrienden, ik dans mijn hart uit op de gekste feestjes, ik connect met de buitenwereld, ga op reis en ik ben niet op mijn mondje gevallen. Als jij zelf een introvert bent en dit leest, heb jij vast ook wel eens met vooroordelen te maken gehad over introverts. Of misschien heb jij zelf wel vooroordelen over introverts. Of weet je helemaal niet wat het inhoudt.

 

Ik ben denk ik altijd al een introvert geweest. En toch omschrijf ik mijzelf nu voor iets langer dan een jaar zo. Daarvoor beschreef ik mij ook niet als een extravert, maar ik wist gewoon nog niet zo goed wie ik was. Ik kampte daarbij ook met de vooroordelen die ik had over introverts. Ik dacht dat ik misschien gewoon verlegen was, of niet sociaal was en dat ik misschien gewoon niet de juiste skills had om met iedereen vrienden te worden. Ik leefde gewoon mijn leven en had niet echt nagedacht over wie ik nou écht ben. Wat ik mij voornamelijk ook afvroeg; wat voor toegevoegde waarde heeft het wanneer ik weet of ik introvert of extravert ben?

 

In deze blog leg ik uit wat een introvert ‘zijn’ is, wat het voor mij betekent en leg ik de link met Student effect.

 

Wat is een introvert?

Om te beginnen: “Introverts like to be alone, but not to be lonely.”

Introverts vinden het heerlijk om alleen te zijn. Met de juiste mensen om hun heen voelen zij zich op hun best. Geen grote groepen en teveel lawaai, maar een kleine groep inspirerende mensen en diepe gesprekken. Het gaat echt om de connectie, de kwaliteit, niet de kwantiteit. Introverts halen hun energie niet uit de buitenwereld. Wij zijn graag alleen, zonder ons snel alleen te voelen. Deze tijd alleen gebruiken wij om op te laden en te reflecteren. Werken doen wij het liefst alleen en in stilte. Onze focus kan enorm hoog zijn en wij kunnen enorm gepassioneerd zijn. Hechte connecties vinden wij belangrijk. Praten is voor een introvert niet de sleutel om een goede tijd te hebben.

 

Waarom zie ik mijzelf als een introvert?

Ik vind het heerlijk om alleen te zijn. Ik heb deze tijd ook echt nodig om op te laden. De mensen die mij echt kennen weten dat ik stil kan zijn en het naar mijn zin kan hebben. Ik ben geen prater, totdat het gaat over de onderwerpen die mij echt interesseren. Zelfontwikkeling, Trance music of cultuur verschillen bijvoorbeeld. Ik vind het heerlijk om er op uit te gaan, nieuwe plekken te ontdekken, maar wel het liefst met mijn koptelefoon op. Heerlijk, niemand om rekening mee te houden.

 

Wat betekent het voor mij dat ik nu geaccepteerd heb dat ik een introvert ben?

Ik snap eindelijk waarom ik zo moe was na een dag in contact staan met veel mensen. En ik begrijp waarom ik soms gewoon echt geen zin had in die verjaardag. Ondanks dat ik die mensen echt super aardig vind. En ik begrijp waarom ik niet de behoefte heb om elk vrij moment dat ik heb af te spreken met iemand. En waarom ik maar een paar hele goede vrienden heb. En wat een verademing is dat. Nu ik weet dat ik tijd voor mijzelf nodig heb, om te kunnen matchen met de extraverte buitenwereld, heb ik zoveel meer energie en voel ik mij zoveel meer mijzelf. Nu ik weet wie ik ben en hoe ik het beste tot mijn recht kom, kan ik daar rekening mee houden. Ik weet wat energie van mij vraagt en wat mij juist energie geeft. Ik ben niet bang om te zeggen dat ik een introvert ben, omdat ik weet wat dat betekent. Het is niet eerlijk om mijzelf voor de gek te houden dat ik niet sociaal ben als ik een introvert ben of dat ik geen leuke dingen wil doen. Ik wil dat mensen weten wie ik ben. Ik vind het leuk om uitgenodigd te worden op verjaardagen, ik vind het leuk als iemand vraagt hoe het met mij gaat en ik vind het leuk om nieuwe mensen te leren kennen. Ik zal alleen niet altijd in gaan op jouw uitnodiging, niet omdat ik jou niet leuk vind, maar omdat ik waarde hecht aan de tijd dat ik alleen ben en deze tijd ook nodig heb. Nu ik omarmt heb dat ik een introvert ben, begrijp ik mijzelf veel beter. En andere overigens ook.

 

Introvert/extravert en de connectie met Student effect

Met Student effect heb ik ook de link gelegd met de zoektocht naar de introverte of extraverte jij. In het pakket Studiekeuze, zit standaard een MBTI test. Misschien heb jij over deze test al eens eerder gehoord. The Meyers-Briggs Type Indicator test is een persoonlijkheidstest die onder andere inzicht geeft in de introverte of extraverte jij. Deze test zit standaard bij een Studiekeuze pakket, omdat dit heel veel richtlijn kan geven voor de studierichting die bij jou past. Daarnaast is elk ander pakket ook uit te breiden met deze test. De test wordt persoonlijk voor jou gemaakt, helemaal afgesteld op wie jij bent en wat jij wilt bereiken. Het is dus geen test die je van internet kan halen, maar middels persoonlijke gesprekken wordt een test op maat gemaakt.

De uitslag van de test wordt geheel opgeleverd als een advies rapport die jij zowel digitaal als uitgeprint krijgt. Dit advies geeft onder andere inzicht in wat voor omgeving jij het best tot jouw recht komt, hoe jij bepaalde beslissingen en keuzes neemt, welke voorkeuren iemand heeft en hoe jij reageert in veranderende of complexe situaties. Het belangrijkste doel van de MBTI test is het vergroten van zelfbewustzijn, dat aan de basis ligt van alle persoonlijke ontwikkeling. Doordat ik mij bewust ben van wie ik ben, weet ik veel beter keuzes te maken. Zowel op persoonlijk- als op professioneel vlak. En omdat mij dit zoveel heeft gebracht, voer ik dit door in mijn bedrijfsvoering.

 

Wil jij ook aan de slag met jouw ontwikkeling? En wil jij dit doen vanuit jouw eigen kracht? Op basis van wie jij echt bent? Neem dan contact met mij op!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *