Eerstejaars student en nog nooit college op de campus gehad

Eerstejaars student en nog nooit college op de campus gehad

19 februari 2021 Studeren en Corona 0

Nederland zit nog steeds in lockdown. De horeca, de winkels en de scholen zijn dicht. Dit heeft een enorme impact op ons dagelijks leven. Naar mijn mening wordt er aan een grote groep in de samenleving te weinig aandacht gegeven over de impact van de maatregelen op hun. Studenten staan in hun loopbaan voor belangrijke keuzes en maken een enorme ontwikkeling door. Maar ook net afgestudeerden die op zoek zijn naar een baan komen niet aan de bak. Of hun contract wordt niet verlengd, omdat zij nog in proeftijd zitten of het tijdelijke contract afloopt. In een blogreeks wil ik de impact van de maatregelen op studenten/young professionals en hun loopbaan belichten.

 

In deze blog staat het verhaal van een eerstejaars universitaire student centraal. Deze student heeft nog nooit les gehad op de universiteit. Voor een normale ontwikkeling is het heel belangrijk dat een student met medestudenten in contact komt en praktijklessen kan volgen. Door de maatregelen met betrekking tot Corona kan dit nu niet. Zowel op de korte- als op de lange termijn heeft dit natuurlijk vervelende gevolgen. De blog is geanonimiseerd om het verhaal zo objectief mogelijk neer te zetten. Daarnaast is het natuurlijk ook niet de bedoeling dat school, de afstudeerstudent of andere betrokkenen schade oplopen wegens het vertellen van bepaalde informatie.

 

Hoe ziet jouw rooster er op het moment uit?

Op het moment heb ik maar één vak. Het is een soort tussen periode. Ik heb dan nu twee colleges per week van allebei twee uur. Je doet dit in werkgroepen, wat betekent dat je met vijftien mensen gaat discussiëren over je eigen opdracht. Je werkt dus niet samen aan een opdracht, maar de colleges zijn bedoeld om kennis en ervaring uit te wisselen. Dat is best onhandig online, omdat je niet op elkaars scherm kan kijken of elkaars paper door kan lezen.

Ik heb normaal vaker per week les. De vorige periode had ik vijf vakken. Vier dagen in de week had ik les en dan steeds drie uur op een dag. Drie uur naar een scherm kijken is best lang.

 

Hoe vaak ga je naar school?

Ik ga helemaal niet naar school. Alleen voor tentamens. Maar ook daar heb ik er al een paar van online gehad.

 

Hoe was het om voor die tentamens naar school te gaan? 

Ik vond het leuk om eens in het gebouw te zijn. Dat geeft toch wel meer het idee dat je echt een studie aan een universiteit volgt. Het was ook leuk om mijn klasgenoten te zien. Je maakt toch even een praatje van te voren en erna. Jammer dat er geen fysieke lessen zijn, want dan heb je die aanspraak wel vaker. Om de 8 weken heb ik nu tentamens.

 

Hoe gingen de online tentamens?

Dat vond ik wel raar. Ik heb van andere studie gehoord dat zij een scan van hun kamer moesten maken. Ik hoefde dat niet. Eigenlijk wel slecht want je kan dingen dan op zoeken. Ik vind het toch wel fijn dat er niet zo wordt meegekeken als je thuis een tentamen maakt. Ik kan mij voorstellen dat je je gestrest voelt als je je de hele tijd in de gaten gehouden voelt. In de klas zit er ook altijd een surveillant bij, maar het voelt onnatuurlijk om in je eigen kamer bekeken te worden.

 

Heb jij jouw klas ooit ontmoet?

Ik heb twee keer een soort van meeting gehad. Bij iemand thuis een keer en een keer in een bar. Beide waren helemaal aan het begin van het jaar. In september en oktober. In oktober in de bar was vanuit de universiteit geregeld. Dat bij iemand thuis was in september. Dat hadden wij toen zelf geregeld via de groepsapp die wij hebben. Wij gingen daar toen eten en borrelen. Dit was niet volgens de Corona regels. Volgens mij mocht je toen met maximaal vier mensen samenkomen, maar wij waren wel met meer. Maar ja, wat verwachten ze? Dat mensen elkaar helemaal niet op gaan zoeken? Je volgt toch samen een studie.

 

Heb je groepsopdrachten?

De enige groepsopdracht tot nu toe was een presentatie. Het was wel vreemd om te presenteren terwijl iedereen in zijn of haar eigen huis zit. Ingewikkeld ook, omdat je niet echt op elkaar kan inspelen. Wij hadden een dag van te voren wel via Zoom geoefend. Veel meer tijd hadden wij ook niet, want je had ook maar een week om er aan te werken.

De groepjes werden gekozen. Op basis van onze voornamen dus wij werden gewoon opgedeeld. We kregen ook niet echt tips vanuit school. Alleen dat het handig is om van te voren een oefenpresentatie te doen. Maar dat doe je als het fysiek zou plaatsvinden ook wel natuurlijk.

 

Wat doet school om jou thuis zo goed mogelijk les te geven?

Heel weinig eigenlijk. Een docent heeft wel echt moeite gedaan om bepaald materiaal en bepaalde technologie aan te schaffen voor thuis. Dat is ook wel echt nodig bij het vak. Er moet namelijk veel getekend worden. Hij heeft zelf geld moeten investeren hiervoor heeft hij ons verteld. Heel weinig steun kreeg hij vanuit de universiteit. Triest eigenlijk dat de universiteit daar weinig aan doet.

Andere lessen zijn voornamelijk hoorcolleges. Daar laten de docenten eigenlijk alleen de PowerPoint zien. Bij die colleges mis je eigenlijk alleen interactie, maar is er verder niet heel veel anders.

 

Hoe zit het met jouw motivatie nu je niet naar school gaat?

Ik vind de studie heel interessant. Mijn motivatie word niet beïnvloed doordat ik thuis zit. Het is soms wel moeilijker om dingen op te pakken omdat je niet kan oefenen met anderen.

 

Hoe zit het met jouw concentratie?

De colleges van drie uur zijn wel pittig. Dat heeft niet per se iets met Corona te maken, maar doordat je nu alleen op je kamer zit en drie uur naar een scherm kijkt, is het wel lastig om de aandacht er bij te houden.

 

Heb jij het idee dat jij je anders ontwikkelt nu dan wanneer je wel gewoon je colleges op de campus zou hebben?

Qua inhoud van de studie maakt het niet heel veel verschil denk ik. Veel is al zelf doen. Qua sociaal contact ontwikkel je je wel anders. Ik heb wel al wat contacten in de stad want ik woonde hier al voordat ik deze studie begon. Maar ik kan mij voorstellen dat als je helemaal nieuw bent je op dat vak echt minder ontwikkeling doormaakt. Ik ken ook mensen die thuis zijn blijven wonen.

Er is wel een vak waarbij het heel belangrijk is om geregeld feedback te ontvangen. Je moet stukjes zingen en je leert ritme ontwikkelen. Op locatie zou je dit samen oefenen, maar omdat het nu online is gaat het niet. De leraar zegt dan dat je het zelf even moet oefenen. Je microfoon moet dan natuurlijk uit. Je hoort dus alleen jezelf, maar de leraar en medestudenten niet.

 

Denk je dat het in enige mate makkelijker geweest zou zijn als je al een jaar van deze studie gehad zou hebben?

Je hebt dan al wat contacten kunnen leggen, dus in dat opzicht wel. Qua inhoud is het op zich wel goed geregeld en is het ook veel theorie in het eerste jaar. Er is een praktijk onderdeel gecanceld. Dus dat mis je wel volledig. Als dat door had kunnen gaan had dit wel bijgedragen aan nieuwe kennis en inzichten. Je zou nu eventueel vrijwillig mee kunnen doen volgend jaar. Als het dan kan uiteraard. In principe is er geen vervangende opdracht voor gekomen. Je krijgt wel gewoon je studiepunten.

 

Wat mis je het meest nu je thuis studeert? 

De interactie mis ik. Gewoon het studentenleven. Door het gebouw lopen, in een lokaal zitten en lezingen bijwonen. Bepaalde lezingen zijn nu online, maar het was veel leuker geweest om dat in het echt bij te wonen. Daarnaast mis ik ook de bibliotheek waar je kan rondkijken. Je moet nu van te voren reserveren. Dit maakt onderzoek doen wel moeilijker. Je kan niet even makkelijk door een boek bladeren. Je vindt als je door een bibliotheek loopt misschien ook nog andere boeken die je online misschien helemaal niet zou tegenkomen of kan vinden.

 

Zijn er zelf nog dingen die je kwijt wilt over hoe het is om een eerstejaars student te zijn die nog nooit les op de campus heeft gehad?  

Ik mis het toch echt wel om gewoon de smalltalk in de wandelgangen voor of na het college te hebben. Wij hebben wel een hele grote groepsapp met iets van 50 mensen, maar daarin worden veel praktische dingen besproken. Ik heb ook wel privé contact, maar het is echt anders. Overigens zijn al deze mensen ook mijn klasgenoten. De universiteit hoeft de groep niet te verdelen over twee klassen, want alles is toch online. Ik denk dat school er al vanuit is gegaan dat wij dit jaar in ieder geval niet meer naar locatie hoeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *